Rodolfus, comendo Galicia: “Percorremos toda a nosa terra a través da copa”
Por Patricia Dopazo de Gente que cuenta

Que é a vida? A gran pregunta... Quizais... Secuencia de ciclos... Cada momento nela ofrécenos algo. Aceptar que a vida é cambio faise esencial para gozala e vivila. Todo nela ten un principio e un final, o que é hoxe quizais non sexa mañá. Pechar etapas, capítulos ou historias é algo cotiá que todos vivimos. Cambio, evolución, crecemento, aprendizaxe.
E agora, neste novo ciclo da miña vida, vou da man de Rodolfus. Non podería atopar mellor compañía. Nunca me sentín tan motivada, implicada e valorada. Ábrese unha porta moi bonita porque dentro hai xente máis bonita aínda. A vitalidade de Leo, a súa positividade e o amor pola súa familia. A profesionalidade, o entusiasmo, o sentimento e o amor polo viño de Vanessa. Vela na sala é marabilloso, como explica os proxectos con ese brillo que nace da paixón polo que fai. A paz que dá María. A súa harmonía, equilibrio, positividade e boa enerxía que enche a Rodolfus dunha vibra máxica. Rodolfus somos nós para vós. Un concepto innovador cheo de entusiasmo, corazón e ganas. Podedes atoparnos na rúa Damas 2, da cidade vella da Coruña, e nas redes sociais como @rodolfus.gal
A súa mensaxe... Galicia enteira, co seu potencial e riqueza, promocionándoa para que non quede na sombra e sexa recoñecida. Sentados nunha cadeira feita con material mariño reciclado podemos viaxar a calquera lugar de Galicia cun bocado ou cun grolo. Benvidos a Rodolfus!
Cal é a historia de Rodolfus?
María: Somos unha parella de galegos retornados que durante os nosos anos vivindo no estranxeiro botamos moito de menos a comida de aquí: o pan, a empanada, os queixos, os chourizos, as verduras galegas...
Leo sempre traballou na xestión de equipos, pero unha das primeiras cousas das que falamos cando nos coñecemos foi o viño e que lle gustaría ter unha viña de maior. Entón comezou a pensar na idea de construír unha adega. É moi emprendedor e sempre ten o cerebro traballando.
Eu son fotógrafa gastronómica e nos meus primeiros anos como freelance, cando buscaba clientes no mundo da alimentación, sorprendeume a cantidade de produtos artesáns que se elaboran en Galicia e polo pouco que se coñecen.
Durante a pandemia recuperamos a idea da adega e fusionámola cunha tenda de ultramarinos... e así naceu Rodolfus.
E por que se chama Rodolfus? Cando estabamos esperando o noso primeiro bebé, Leo chamoulle en broma «Rodolfito». Ao final, tivemos tres nenas... así que por dereito había que chamarlle así a este cuarto fillo.
Palabra ou frase que define a Rodolfus.
María: Comendo Galicia, o slogan perfecto inventado pola nosa filla de 11 anos.
Leo: Equipo, confiando nos teus compañeiros e sabendo que están aí cando o necesitas.
Patri: Non poderás nadar a novos horizontes senón tes o valor de perder de vista a costa. (William Faulkner ).
Vanessa: Equipo, unión.
Que representa o viño para cada un e un momento especial arredor do viño.
María: Para min representa o encontro, compartir, charlar, proximidade... non en todos os momentos especiais hai viño, pero cando hai viño para min é sinal de que o momento é especial.
Leo: Momentos coa familia e os amigos. Encontros incribles como o da Fonte de A Saúde con todo o equipo! Un día marabilloso e inesquecible.
Patri: Futuro, motivación e ilusión. O viño deume luz nun momento no que todo era escuro, a súa aprendizaxe encheume de forza e inquietude. Abrir unha botella de viño e compartila, só ou con outras persoas, é un momento especial. Fainos viaxar, descubrir, sentir...
Vanessa: Para min o viño é, ademais da miña paixón, unha ferramenta cultural con gran poder socializador. Abriume as portas a un mundo novo cheo de coñecemento, grazas a el atopei persoas marabillosas que son unha parte importante da miña vida. Vivín moitos bos momentos arredor do viño: reunións familiares, con amigos... pero se teño que escoller unha, escollería as dúas vendimas con Saleta e Jorge de Adega Saíñas. Uns días moi especiais nos que tiven a oportunidade de mergullarme no duro traballo que hai detrás dunha botella e gozar da xenerosidade e cariño desta familia que me abriu as portas da súa casa e da súa adega.
Que fai un bo viño?
María: Dáche boas sensacións cando o tomas e non che dá malos cando o dixeres. E se hai xente fermosa detrás que pon paixón en facelo, nótase moito.
Leo: Do traballo e o amor que se pon en algo ben feito.
Patri: Dende a viña ata o momento de bebelo hai un proceso cheo de traballo, dedicación e, sobre todo, corazón. O bo viño faise co amor e o cariño.
Vanessa: Para min, un bo viño nace do amor pola terra, da sensibilidade, do coñecemento e da experiencia de quen o elabora porque está directamente ligado ao terreo, á zona e á calidade das uvas. Dende o meu punto de vista, se estes factores conflúen, o viño acadará personalidade, expresividade e estilo. Un bo viño emociona e crea memoria.
Vanessa, fálame da adega: que a caracteriza? Por que o viño galego?
Vanessa: Gústame definir a adega como un mapa líquido de Galicia, queremos percorrelo a través da copa, dando protagonismo á orixe, poñendo o foco nos concellos, vilas e viñedos, falar dunha Galicia vitivinícola máis concreta. Cada un dos proxectos elixidos para a adega inicial ten unha representación que chamamos “piramidal”. Son proxectos tremendamente vinculados á súa zona, que coñecen o seu terreo, a súa historia, as súas tradicións.
É unha adega incipiente que aínda non ten o peso das anadas, pero si que ten un percorrido pola zonificación que os diferentes produtores elixidos realizan a través dos seus viños. A diversidade de climas, solos e o gran abanico de varietal que temos permitiunos “zonificar” a nosa adega en tres grandes grupos: Atlántico, Interior e Oriental. É un recuncho especial para nós cheo de diversidade onde conviven proxectos xa consolidados que situaron a Galicia no mapa do viño internacional con proxectos emerxentes que o están a facer moi ben e teñen moito que dicir.
Como é o servizo do viño en Rodolfus e que se quere transmitir?
Vanessa: O primeiro que queremos é que o cliente goce, que se divirta, que non teña limitacións nin tecnicismos, este é un proxecto familiar, coa sinxeleza da naturalidade... Deste xeito, convidámolos a coñecer a historia da zona que están a visitar a través do cristal, o factor humano que a conforma.
RECUNCHO PERSOAL
Cales son os vosos referentes e motivacións:
María: Todas aquelas persoas que ao longo da historia romperon moldes e se mantiveron fieis á súa idea a pesar das críticas de todos: dende Galileo ata a miña avoa. A miña motivación é ver na cara da xente que lles gusta o que facemos, e que gran equipo somos, claro!
Leo: A miña referencia sempre foron aquelas persoas que decidiron tomar as rendas do seu destino, cos riscos que iso implica, cada persoa que decide facer o seu camiño merece o maior respecto.
Patri: A miña motivación é a vida, aprender e ser cada día mellor que onte.
Vanessa:A miña principal referencia é a miña nai. Unha muller loitadora con moita forza e optimismo que sempre está ao meu lado. Ela é a forza motriz da miña vida e a miña maior motivación é vela sorrir. O equipo do Instituto Galego do Vino no que tiven o privilexio de formarme son para min uns grandes referentes na súa profesionalidade e na súa traxectoria, así como a nova xeración de sumilleres que están facendo un traballo tan bo, dos que aprendo moito.
Onde vos vedes dentro de 5 anos?
María: Un pouco maior, máis sabia, con máis tempo libre... pero aquí, en Rodolfus.
Leo: Rodeado do gran equipo que somos agora, pero máis vellos e maduros.
Patri: Non penso no futuro. Céntrome en facer o presente, observar, sentir, deixarme ir, pero tamén loitar polo que quero.
Vanessa: Non sei onde estarei dentro de 5 anos, a vida segue o seu camiño e desfai os teus plans ao seu antollo e xa mo avisou en moitas ocasións. Así que vivo por hoxe... e hoxe estou en Rodolfus.
Un viño.
María: : O que me poña Vane, sempre acerta.
Leo: Sílice.
Patri: Amandete, ollos brancos. Dúas últimas sorpresas que demostran que o viño galego está á altura.
Vanessa:Hai pouco tiven a oportunidade de gozar de Viña de Martín Escolma 2010 e El Val 2021 e ambas seducíronme profundamente.
Unha uva.
María: As catalás que comíamos da viña nos veráns da miña infancia... Aínda que con esas non creo que se faga viño.
Leo: Branco lexitimo.
Patri: Albariño, malvasía volcánica.
Vanessa: Para unha variedade branca quédome na miña terra, o Albariño. Para unha variedade vermella, Pinot Noir.
Unha DO.
María: Vou dicir Rías Baixas, porque meu pai era de Cambados e foi o primeiro viño que bebín.
Leo: Eu prefiro poñer en valor moitos máis viños que os están dentro da DO... Son importantes, pero creo que tamén son exclusivos... Mellor bo viño e xa está.
Patri: Gústame o viño e descubrir, non podo escoller.
Vanessa: Quédome con Galicia e con toda a súa riqueza.
Unha anécdota ou un momento.
María: Moita xente nos dixo que nos limitabamos moito traballando só con produtos galegos... e agora cando entran na tenda din «pero todo isto é galego?»
Leo: A licenza para a obra de Rodolfus chegou o día da lotería de Nadal! Ese foi o premio.
Patri: O momento no que Rodolfus abriu a porta despois de moitos meses de espera porque os traballos tardaron máis do que esperabamos. Abrir a primeira botella de viño foi un gran ‘subidón’. (risos).
Vanessa: Cando tiven COVID perdín o gusto e o olfacto durante case dúas semanas. Foi un momento moi duro porque son dous significados fundamentais para a miña profesión. Todos os días sentaba diante dunha botella de viño e servíame unha copa... Non sentía nada. Foron as dúas semanas máis longas da miña vida nas que me preguntei que faría se non recuperaba o gusto e o olfacto. Menos mal que volveron e os primeiros aromas e sabores deumos de novo o viño.
Unha frase que te define.
María: Só seguen a corrente os peixes mortos.
Leo: Se o intentamos, podemos conseguilo.
Patri: Sé ti mesmo aínda que non encaixes, nalgún momento encontrarás o teu sitio. Facer as cousas con corazón sempre é a mellor forma de que saian ben.
Vanessa: Amiga dos meus amigos.