Probaches as Galipapas?
Sabías que en Compostela temos a fortuna de ser o único lugar -por agora- no que podemos comer unhas saborosas patacas asadas recheas cos mellores ingredientes da nosa terra? O pasado mes de novembro abría as súas portas na Rúa dos Bautizados (entre Porta Faxeira e a Praza do Toural) o Galipapas, un proxecto ideado por Almudena López. “Trátase da versión galega das ‘baked potatoes’ que levan coméndose tantos anos en Inglaterra. Tamén se fan moito pola zona de Andalucía e Canarias, pero aquí é algo novidoso. O que facemos é utilizar produtos típicos de Galicia”, explica.
A nosa terra está moi presente non só no sabor, senón tamén nos nomes das distintas Galipapas. Así, entre a oferta actual, podemos atopar a Galipapa Arzúa, con rixóns e queixo de Arzúa; a Galipapa Lalín, con lacón con grelos, chourizo, aceite e pemento en po; ou a de Padrón, con secreto ibérico e pementos con mollo teriyaki. Non podía faltar tampouco a de Compostela. Con que? “Pois aínda que a pataca admite calquera tipo de ingrediente, non iamos usar tarta de Santiago, claro!” (Rimos) A ‘nosa’ leva vitela, cebola, pementos e mollo de pementos navarros. Completan a lista de poboacións galegas as Galipapas de Lugo, con zorza; Ourense, con verduras asadas e queixo cheddar; Pontevedra, con polbo, pemento en po e aceite; Coruña, con caranguexo, xamón, cenoria, millo, atún, queixo e mollo de cóctel; e Laxe, con touciño crocante. Ademais, tamén podes formar a túa propia Galipapa mesturando os ingredientes coma queiras. Con prezos que oscilan entre os 3,50 e os 8,50 euros.
“Utilizamos produtos frescos e de tempada e somos tamén unha boa opción para as persoas celíacas e vexetarianas”, sinala a propietaria. As patacas ásanse nun forno -que tiveron que importar porque non había ningunha empresa que o fabricara por aquí-, ábrense e énchense coa salsa e o resto de ingredientes. E voilá! Galipapas listas para levar ou para entrega a domicilio.
En crecemento
Almudena, que xa leva moitos anos no mundo da hostalaría, rexenta actualmente tamén o Restaurante Abrasador Gaia Medieval, en Galeras. Foi durante o confinamento, e co local pechado, cando se decidiu a lanzar por fin un proxecto que desde había tempo daba voltas na súa cabeza. Uns meses despois, en novembro do 2020, abría o Galipapas. “Ao principio traballábamos moitísimo. Era imposible atender todos os pedidos porque eramos moi poucos establecementos co servizo para levar. Dentro de todo o problema que supuxo a pandemia, somos uns privilexiados”, recorda. Entre a súa clientela atópanse estudantes e traballadores que necesitan comer algo rápido para volver á oficina. Nestes últimos tempos, tamén son un bo reclamo para os turistas.
“A idea de negocio é facer algún tipo de franquiciado e ter locais de Galipapas, polo menos, nas catro capitais de provincia”, apunta Almudena. A hostaleira continúa innovando e xa está preparando a posta en marcha dos Galibollos, que levarán os mesmos ingredientes pero con pan campero en lugar de patacas. En Pincha témolo claro. Haberá que ir probalos pronto!