GaliciaGastronomíaPublirreportaxeTurismo

Costa da Morte: praias infinitas, tradición e unha gastronomía insuperable

Visitar a Costa da Morte é coñecer un lugar que destaca pola beleza dos seus espazos naturais, a riqueza do seu patrimonio, a bravura do seu mar e a súa saborosa gastronomía. Os concellos da Laracha, Cabana, Camariñas, Carballo, Carnota, Cee, Corcubión, Coristanco, Dumbría, Fisterra, Laxe, Malpica, Mazaricos, Muxía, Ponteceso, Vimianzo e Zas compoñen este xeodestino que promove a área de Turismo da Deputación da Coruña.

“Dicía Manuel Rivas que a Costa da Morte é máis que un destino; é un parque temático”, explica o vicepresidente provincial e deputado de Turismo, Xosé Regueira, “e tiña razón. É máis que paisaxe, gastronomía, patrimonio, cultura... A Costa da Morte ten un encanto intanxible de primeiro nivel. Calquera se sentirá atraído non só polas súas incribles postas de sol ou as súas salvaxes e infinitas praias, senón tamén polos múltiples e únicos acontecementos que alberga e o que é capaz de transmitir a súa xente a través da tradición”.

Enogastronomía

Regueira asegura que a gastronomía “é agora mesmo o noso principal destino turístico» e por iso a estratexia da Deputación pasa por «apostar pola enogastronomía como principal aliada dun turismo de calidade e non tanto de cantidade, que pon en valor a nosa identidade, lingua e cultura, e que  non só é respectuoso coa contorna, senón que ve na nosa forma da vida un dos principais atractivos turísticos do territorio”.

Así, falar da Costa da Morte é facelo de produtos de proximidade como a pataca de Coristanco, o congro de Muxía ou o pan de Carballo. A primeira é a localidade de principal produción da Indicación Xeográfica Protexida ‹Pataca de Galicia›. No mes de setembro celébrase a ‹Festa da pataca› onde ademais de degustación pódense contemplar auténticas esculturas elaboradas con este tubérculo.

En Muxía consérvanse os dous únicos secadoiros de congro de toda a Península, o dos Cascóns e o da Pedriña. Neste último, o proceso de curación e secado do peixe é totalmente artesanal, facendo do congro toda unha delicatessen para o padal.

E o pan de Carballo, con razón un dos máis afamados de Galicia, é esponxoso, cheo de ollos e moi saboroso, nacido dos trigais de Bergantiños e das augas do Anllóns, que durante séculos moeron o trigo ben finiño para facer a mellor fariña.

Outros dos produtos que fan insuperable a gastronomía da Costa da Morte son os mariscos como o percebe do Roncudo, o longueirón de Fisterra e o berberecho do Esteiro do Anllóns.

Punta Roncudo está situada nunha pequena aldea  ao pé da localidade de Corme, no concello de Ponteceso. Aquí o percebe alcanza a denominación do ‹rei do mar› e é considerado polas súas xentes como o mellor do mundo. Desde 1992, o primeiro sábado de xullo celébrase a festa exaltación deste produto.

Pola súa banda, o longueirón é un produto parecido á navalla que pode alcanzar os 22 cm, vive enterrado na area das rías, en augas limpas e a pouca profundidade. É moi doado ver nas praias fisterrás como se recolecta mediante buceo en apnea. Esta localidade acolle no mes de agosto a festa asociada levando xa mais de vintecinco edicións.

E por último, No Esteiro do Anllóns, as mariscadoras convértense en abandeiradas da diversificación mariñeira en toda Europa. O proxecto berberecho leva a cabo un conxunto de actividades dirixidas a aumentar a concienciación sobre a importancia da tradición da recollida de berberechos nesa zona e mellorar a imaxe do produto.

Punta Nariga en Malpica.
Punta Nariga en Malpica.

Espazos naturais

Un dos maiores atractivos turísticos da Costa da Morte son as súas praias. Puntos como Caión, Balarés ou Baldaio gozan de fama merecida, ofrecendo á persoa visitante servizos e multitude de posibilidades turísticas. Os deportes acuáticos, e máis en concreto o surf, dispoñen dun contexto ideal nestas dinámicas augas, cun enfoque especialmente significativo cara a esta práctica na praia de Razo ou na praia de Soesto en Laxe. Sobresaen ademais polas súas paisaxes únicas as praias do Trece no Concello de Camariñas, a de Seiruga en Malpica, a do Lago en Muxía, a de Carnota, a praia de Traba en Laxe ou a praia de Lires no Concello de Cee.

Outros ambientes naturais únicos dos que gozar na Costa da Morte son a grandiosa fervenza do Ézaro, no municipio de Dumbría, ou o monte Pindo en Carnota, marabilloso lugar que moitos historiadores consideraron como o “olimpo celta”. Tamén no interior da rexión destacan espazos con moito encanto como o refuxio de Verdes en Coristanco, os Penedos de Pasarela e Traba, o Esteiro de Anllóns en Cabana de Bergantiños, as Caldeiras do Castro en Muxía ou o Espazo Natural Razo Baldaio no Concello de Carballo.

En canto á riqueza patrimonial da Costa da Morte, os lugares indispensables son o Santuario da Virxe da Barca, do século XII, e a súa pedra de abalar, un megalito de 9 metros; ou a ruta dos Faros, que ofrece unha alternativa de lecer que permite visitar cada un dos faros existentes entre Malpica e Fisterra, como o Punta Nariga en Malpica, Touriñán en Muxía, Vilán en Camariñas ou o afamado Faro de Fisterra, destino final para moitos peregrinos do Camiño de Santiago. Tamén son espazos de visita obrigada o Cabo Vilán, declarado de Interese Nacional xa no ano 1933, e o Dolmen de Dombate, que dispón de horarios de visitas regulares que ofrecen a posibilidade de visitar e interpretar este elemento patrimonial clave da comarca.

Non debemos esquecer o valor da artesanía e a habilidade manual, representadas de forma fantástica na mostra de cerámica de Buño, na fía de liño de Baio, que goza do seu museo, e no encaixe de Camariñas, onde se poden comprobar os froitos da herdanza das técnicas ao longo dos séculos e o arraigadas que están entre sectores da poboación local. Destaca tamén o Naufraxio, en Laxe, unha homenaxe á Virxe do Carme declarada Festa de interese turístico galego. E ademais é esta unha comarca de romarías con forte arraigo na zona como pode ser a Barca en Muxía, os Miragres de Caión ou o San Hadrián de Malpica.

Deixa unha resposta

O teu enderezo electrónico non se publicará Os campos obrigatorios están marcados con *

Este sitio usa Akismet para reducir o spam. Aprende como se procesan os datos dos teus comentarios.