fbpx
A CoruñaEntrevistasNovasPatricia Dopazo

Coctelaría da Coruña: os poetas do alcohol

Por Patricia Dopazo de Gente que cuenta

Foto: Iván Barreiro

Saber escoitar…

Sacrificio…

Tempo…

“A misión dun barman é alegrar, non embriagar”

Moita xente os coñece como os artesáns do xeo ou os poetas do alcohol. Ser bartender é moito máis que servir ou atender a barra, implica un sentimento e un significado. Ser bartender significa amar servir.

O trato apréciase e transmítese á elaboración. Non só é un espectáculo ou dúas mans coordinadas facendo un produto. É PERSONALIDADE, ARTE E SENTIMENTO.

Saber facer, tempo, dedicación, experiencia, improvisación, escoitar e observación. Control, satisfacción ó cliente, respecto, calidade, estilo, creatividade. É máis que unha simple mestura, non credes? Unha harmonía, un pensamento, unha comunicación, linguaxe, imaxe, arte.

Neste artigo falamos con tres profesionais da coctelaría afincados na nosa cidade, A Coruña. Bruno Ferraccioli, Pablo Gago e Miguel Arbe levan tempo apostando polo sector e difundindo o seu significado e valor.

Miguel Arbe, na barra do Bordello Parlour. Foto: Iván Barreiro

Miguel Arbe – Bordello Cocktail Parlour

Cóntame un pouco sobre ti…

Son Miguel Arbe, nacín na Coruña pero pasei boa parte da miña vida no mundo adiante. Os meus estudos son de informática de xestión, pero despois de ver que estar todos os días diante do ordenador non era cousa miña, fun á hostalería -e máis concretamente á coctelaría- porque me permite soltar a miña creatividade. Actualmente son propietario de Bordello Parlour, un proxecto de gastronomía líquida na rúa Varela Silvari, 2 baixo C.

Cal é o teu punto de vista persoal da coctelaría en Galicia e concretamente na Coruña? Por que emprendiches  aquí o teu traballo? Tes unha visión da  coctelaría aquí igual que en grandes cidades como Barcelona, Madrid ou Londres?

A coctelaría en Galicia está a ver un aumento da popularidade que vén a reflectir o que se viu dende hai anos no mundo anglosaxón, pero coma sempre con retraso con respecto a eles. A intención de crear o meu proxecto na Coruña é ter a oportunidade de facer realidade as miñas ideas nunha zona “virxe” e formar parte, polo tanto, da punta de lanza desta nova tendencia na gastronomía da zona. Se comparamos Galicia con Madrid ou Barcelona, ​​veremos que a nivel de público temos posibilidades de perder pero, como na gastronomía sólida, os nosos produtos, a creatividade e as técnicas dos principais profesionais non teñen nada que envexar nin sequera superalos.

Cales son os aspectos positivos e negativos do sector na Coruña?

Gustaríame pensar que un aspecto positivo do sector nesta cidade é a tabula rasa coa que nos atopamos, unha lousa en branco que nos permite traspasar os límites da creatividade para dar a coñecer diferentes tipos de cócteles.

Respecto dos aspectos negativos, o principal creo que é a falta de profesionais e de formación do público (que están moi relacionados). Se houbera máis profesionais que se preocupasen pola calidade e por ofrecer bebidas ben feitas e cun bo equilibrio, sexa cal sexa o estilo, a clientela guiaríase máis polos creadores das devanditas bebidas para descubrir novos sabores. Como vén acontecendo na cociña onde os novos cociñeiros puideron achegar aos consumidores produtos menos coñecidos e menos tradicionais.

Existe apoio ou axudas por parte do Concello ó sector?

Déixame rir. A resposta é un non definitivo! O mínimo sería que as licenzas e actividades de hostalería estivesen ben organizadas e reguladas como noutros países, onde todos teñen claro que tipo de licenza lle permite facer que cousas e horarios de traballo se poden dividir ben.

Podemos competir con grandes cidades?

En calidade, Galicia non ten nada que envexar a outras cidades máis habituais nas listas dos mellores locais de cócteles. Como xa dixen, a súa vantaxe é a cantidade de xente, pero a gran maioría son estranxeiros, así que se conseguimos aumentar ou atraer máis turismo e orientalo non só a un turismo gastronómico sólido, Galicia pode converterse nun referente. Sobre todo en lugares con máis afluencia turística como A Coruña, Santiago ou Vigo.

Cal é o teu cóctel favorito?

As nosas cartas cambian tantas veces que sería difícil escoller un, pero un dos últimos que chama moito a atención e que funciona moi ben unha vez salvados os posibles prexuízos iniciais é a Santa Compaña, unha combinación de crema de bagazo (orujo) galego de primeira calidade, limoncello, lima, xarope de limón tostado e unha escuma forte cuberta con café moído, sal negro e fume de pao santo. Todo para representar esa lenda galega que todos temos presente.

Bruno Ferraccioli, do Gran Cru Café.
Bruno Ferraccioli, do Gran Cru Café.

Bruno Ferraccioli – Gran Cru Café

Cóntame un pouco sobre ti…

Son Bruno Ferraccioli, teño 37 anos e son italiano. Nacín en Xénova, pero vivo actualmente na Coruña. Traballo en Gran Cru Café, unha cafetería con personalidade que ofrece unha ampla carta de comida caseira , viños, todo tipo de bebidas e cócteles na rúa Ciudad de Lugo, 36.

Cal é o teu punto de vista persoal da coctelaría en Galicia e concretamente na Coruña? Por que emprendiches  aquí o teu traballo? Tes unha visión da  coctelaría aquí igual que en grandes cidades como Barcelona, Madrid ou Londres?

En Galicia é moi descoñecida. Non se ve como en grandes cidades que contan con grandes locais de alto nivel. Aquí é unha gran descoñecida, pero vaise apreciando como funciona e, sobre todo, o traballo que hai detrás grazas ó noso facer.

Cales son os aspectos positivos e negativos do sector na Coruña?

Positivo é que hai moita sintonía entre nós.  É unha cidade pequena pero nos apoiámonos moito entre todos os que formamos o sector, desfrutamos sen competitividade.

Negativo, non vexo nada, lévome ben con todos. É unha loita conxunta para situar e dar forza á coctelaría da cidade.

Existe apoio ou axudas por parte do Concello ó sector?

Pouco podo dicir porque non é o meu rol. Toda iniciativa, concurso, evento etc obviamente é positivo.

Podemos competir con grandes cidades?

Si, é unha cidade pequena pero ten forza con grandes profesionais á fronte. Temos a Miguel de Bordello, Andrés de Cloverclub, El Pirata, Bico Bar…

Cal é o teu cóctel favorito?

Teño un cóctel na carta que me trae recordos da miña terra. EL SANREMO reflicte sabores da natureza, das flores, olor a mar e gastronomía libre.

Sendo un apaixonado da música este trago foi bautizado en honor ó festival da música italiana que se celebra cada ano neste lugar máxico.

Pablo Gago – Bartender
Foto: Iván Barreiro

Pablo Gago – Bartender

Cóntame un pouco sobre ti…

Son Pablo Gago. Dedícome ó sector da hostalería, especializado en bartending e bar managament. Teño máis de 16 anos de experiencia e titulación variada en coctelaría e xestión. Actualmente atópome en proceso de obras para a apertura do meu propio local, que estará situado na praza Josep Seller Loup.

Cal é o teu punto de vista persoal da coctelaría en Galicia e concretamente na Coruña? Por que emprendiches  aquí o teu traballo? Tes unha visión da  coctelaría aquí igual que en grandes cidades como Barcelona, Madrid ou Londres?

Creo que estamos nun momento moi doce. O cliente está comezando a apreciar as mesturas complexas, elaboracións caseiras, o traballo… Opino que a tendencia é un consumo máis moderado pero mellor. A razón de emprender aquí foi resultado dunha evolución profesional lóxica en función do consumo e a tendencia observada no local onde traballaba, Zicatela.  O meu proxecto é máis persoal. A coctelaría non será un complemento  da cociña, senón a protagonista principal.

O número de locais creceu de maneira incrible e marabillosa na cidade. Isto é moi bo e positivo, pois ofrece variedade e diferentes estilos.

Cales son os aspectos positivos e negativos do sector na Coruña?

Positivo é o grandísimo crecemento de locais e de academias de formación. Negativo que é unha tendencia pero falta formación de todos, é dicir, por parte do profesional e do cliente.

Existe apoio ou axudas por parte do Concello ó sector?

Todos os locais de hostalería teñen créditos anuais para a formación. É unha facilidade moi boa para formarte.

Podemos competir con grandes cidades?

Fáltanos camiño. Creo que o que teñen de fortaleza as grandes cidades é a multicultura. Aquí está chegando moita xente de fóra pouco a pouco e imos collendo un camiño máis correcto e adquirindo unha evolución positiva e forte. Espero que a nosa coctelaría chegue a apreciarse e respectarse tanto como a doutras cidades.

Cal é o teu cóctel favorito?

Mais que un cóctel é un estilo. Son amante do cóctel aperitivo, fan dos amargos tipo Negroni, Spitz…

Deixa unha resposta

O teu enderezo electrónico non se publicará Os campos obrigatorios están marcados con *

Este sitio emprega Akismet para reducir o spam. Aprende como se procesan os datos dos teus comentarios.