fbpx

ESPAZO FEIRAL DO GALICIA FÓRUM GASTRONÓMICO

When:
25 Setembro, 2022 – 27 Setembro, 2022 all-day
2022-09-25T00:00:00+02:00
2022-09-28T00:00:00+02:00
Where:
ExpoCoruña

Un mes e medio despois de confirmarse a súa celebración na Coruña, os responsables de Galicia Fórum Gastronómico presentaron hoxe o programa desta edición, desvelando o nome dos principais cociñeiros que pasarán en setembro por Expocoruña, recinto elixido para a súa celebración do 25 ao 27 de setembro. 

Fixérono no museo MEGA de Estrella Galicia, un dos principais patrocinadores do evento, representado por Manel P. Piñón, director de Trade Marketing de Hijos de Rivera, quen falou dalgunhas das múltiples actividades en favor da gastronomía que a empresa poñerá en marcha en Forum co obxectivo de “visibilizar o seu potencial como motor socioeconómico e de apoio ao desenvolvemento do sector”, facendo fincapé en que “EstrelLa Galicia poñerá o foco na gastronomía con impacto positivo, un proxecto no que a clave é recoñecer e difundir as boas prácticas que están a poñer en marcha os chefs para ser máis conscientes e responsables sobre a contorna”. 

Tamén fixo referencia a iso un dos cociñeiros que participarán nesta edición, o chef Pepe Solla, para quen Galicia “non só é territorio de produto, tamén o é de cociñeiros”, algo que se visibilizou nos últimos anos, en parte grazas a iniciativas como o Fórum, que desde fai oito anos foi “altofalante do que está a pasar nas nosas cociñas” reivindicando o alto nivel.

Pola súa banda, Ana Trevisani e Pep Palau explicaron o ambicioso programa que “converterá unha vez máis a cidade da Coruña e Galicia na capital e punto de encontro dos profesionais da gastronomía”, explicando que “a axenda está practicamente pechada, a falta dalgúns relatores do FórumLab, de Wine Circus e Coctel Bar Fórum que vos desvelaremos en breve” e recomendando que se visite puntualmente a web, onde se irán comunicando todas as novidades.

Palau, un dos fundadores do Fórum Gastronómico xunto a Jaume von Arend, lembrou que a edición deste ano “estará baseada na sustentabilidade como eixo temático no marco xeográfico do arco Atlántico con Galicia no centro” e que ademais do espazo feiral haberá outros sete de actividades.

Con respecto aos talleres, aos que definiu como “sesións de cociña en directo con degustación”, Palau explicou que “todos os relatores falarán de gastronomía sostible co produto de excelencia como base da cociña”. “Ademais”, engadiu, “en todos os casos, coñeceremos proxectos exemplares en clave de sustentabilidade e como a entenden e aplícana os cociñeiros nas súas cociñas e nos seus restaurantes”. 

Entre os participantes que pasarán polos Talleres atópanse os galegos Lolo Mosteiro & Paula Martínez (Artesa da Moza Crecha), Alberto Lareo (Nós), Iván Domínguez (Nado), Iñaki Bretal (O Eirado da Leña*), Héctor López (España) e Dani Guzmán (Nova*); o andaluz Pedro Aguilera (Mesón Andaluz); as asturianas Sara López Corral (Casa Telva) e Mary Fernández (Mesón El Centro), ambas as Guisanderas, e Luís Alberto Martínez Abascal (Casa Fermin); e o madrileño Hugo Muñoz (Ugo Chan).

GASTRONOMÍA EN DIRECTO. En canto ao Auditorio, destinado a “ofrecer o espectáculo da gastronomía en directo” e polo que desfilarán “as figuras máis prestixiosas da cociña e o viño, xunto a cociñeiros e cociñeiras emerxentes ou que se estrean nos escenarios de cociña”, cabe destacar tamén a participación de grandes chefs como Lucía Freitas (A Tafona*) acompañada das suas praceiras de Abastos, e o televisivo e mediático Jordi Cruz (*Àbac***), que abrirán a edición o domingo 25.

Xa na xornada do luns 26, os relatores serán Marcos Morán (Casa Gerardo*), Yolanda León & Juanjo Pérez (Cocinandos*), Edorta Lamo (Arrea) e os irmáns Carlos e Ignacio Echapresto (Venta Moncalvillo*), Pepe Solla (Casa Solla*), Vicky Sevilla (Arrels*), Diego Guerrero (Dstage**), aos que se sumará Angel León (A Poniente**e verde), para participar xunto os tres anteriores “nun Diálogo para enmarcar”, dixo Palau, quen lembrou ademais que “os catro forman parte do grupo Imperfectxs Estrella Galicia 1906”. 

Pechará a xornada o mellor sumiller do mundo: Josep Roca (Celler de Can Roca**e verde) “cunha mensaxe clara: o viño e a cociña van da man e comparten protagonismo”, afirmou Palau. 

Finalmente, para a xornada do martes 27 está prevista a participación de Esther Manzano (Casa Marcial**), Jaime Uz (Arbidel*), José Avillez (Belcanto**) ou Javier Olleros (** e verde) que poñerá co seu relatorio broche de ouro a esta edición. Entre todos os espazos Pep Palau afirmou que “haberá máis de de 27 estrellas Michelin”. 

Ademais, no Auditorio realizaranse tamén as sesións do Cociñeiro Galego 2022, “dos cales cinco finalistas desvelaranse en breve”; unha sesión que leva por título Coruña Sostible, “representando tres proxectos doutros tantos restaurantes da cidade de índole diversa que teñen a sustentabilidade en común” e que son Javi Freijeiro e Moncho Bargo (Pracer), Adrián Felípez (A Taberna de Miga) e Kike Vázquez e Ana Señarís (Terreo). 

Tamén haberá unha sesión de Cociñeiras do Camiño con Bego Vázquez (Regueiro da Cova), María Varela (A parada das Bestas), Mar Orosa (El Oviedo) e Chus Castro (Bitadorma); a entrega dos Premios Picad illo“en recoñecemento á traxectoria profesional de cociñeiros, enólogoes/enólogos ou sumilleres, responsables de sala, produtores e divulgadores da cultura culinaria galega, ademais dun premio especial á sustentabilidade”, ou o Diálogo de colectivos de Cociña de Galicia no que participarán Coruña Cociña, Ourense Cociña, Cociñeiros Lugo, NOVE e Vigo Gastronómico.

Outros dous espazos que formarán parte de GFG, e dos que Palau deu unhas cantas pinceladas serán o FórumLab, “o espazo onde se cociñan as ideas”, con máis de 15 relatorios e no que participarán especialistas en sustentabilidade como: Sergio Gil (Fundación Restaurantes Sostibles), David Rubert-Boher (Persapia), José Santiso (Fogar do Santiso) ou Xavier Castro, e as Ágoras, nas que intervirán David Seijas (sumiller de El Bulli) ou Clara Díez (“a afinadora de queixos máis prestixiosa do momento”), entre moitos outros, confirmando Palau que ambos aínda sumarán relatores que se coñecerán en breve. 

NOVIDADES. Pola súa banda, Ana Trevisani falou doutros espazos “dos que estamos moi orgullosos”, como son o Craft Beer Market Estrela Galicia, o Wine Circus, o Coctel Bar Fórum e o Cook Trends.

Precisamente o Craft Beer Market Estrella Galicia, o espazo patrocinado por Hijos de Rivera e dedicado en exclusiva a de a cervexa artesá, seguirá sendo na súa segunda edición “o lugar no que as empresas darán a coñecer o seu produto a un público profesional e gourmet, e nel haberá tamén unha aula de Cultura Cervexeira, un espazo gratuíto onde se difunden os valores da cervexa artesá, impartidas por mestres cervexeiros de España e Portugal”. 

O mundo do viño tamén estará presente con Wine Circus. “Aínda que sempre estivo presente, un dos compromisos desta edición era conceder máis espazo e ser altofalante dá gastronomía líquida”, explicou Trevisani, orgullosa de que este sector “dispoña en Galicia Fórum Gastronómico dun espazo propio, con gran personalidade, onde se dean cita as propostas máis avanzadas en clave de sustentabilidade do mundo do viño” e que é posible grazas a unha nova colaboración co Instituto Galego do Viño e a Xoán Cannas. Sobre o seu contido, Ana Trevisani destacou a presenza de adegas “representando o máis selecto dos viños de Galicia no Mercado do Viño”, e un “rigoroso programa de actividades que contará coa presenza de destacados viticultores, enólogos, sumilleres e expertos da talla de Ferran Centelles, Audrey Dourei, Laura Daterra, Tomás Ucha… entre moitos outros nomes de alto nivel, e no que se tratarán temas moi dispares en varios relatorios”.

Por outra banda, o evento tamén outorgará nesta edición un protagonismo especial ao mundo do bar e a coctelería a través do Cocktail Bar Forum, posible grazas a Miguel Arbe e Pablo Gómez, de Bordello. “Por unha banda, contaremos coa presenza de empresas do sector dos destilados e por outra banda teremos un intenso programa de actividades”. Así, prestixiosos barmans e cocteleros “expoñerán as últimas novidades e tendencias en mixología para deleite dos profesionais da coctelería, con grandes nomes como José María Gotarda, Marc Álvarez, Miguel Gómez ou o mesmo Miguel Arbe”. 

Finalmente, GFG contará unha vez máis cun gran espazo de restauración no que os visitantes poderán degustar distintas opcións para todos os gustos, “sempre baseándose na calidade do produto” e no que “a sustentabilidade seguirá sendo o fío condutor da oferta, que será 100% galega e onde participarán tamén algúns dos restaurantes de Coruña Cociña xunto con outras propostas gastronómicas da cidade”, explicou a directora de Galicia Fórum Gastronómico quen lembrou o obxectivo da feira “reforzar destino Coruña, territorio Galicia e produto galego; exportar o talento dos nosos cociñeiros, achegar formación ao sector a través do noso programa e ofrecer networking aos nosos expositores”.

NOTA. Os asteriscos marcan o número de Estrelas Michelin que teñen os correspondentes restaurantes.